Welke glassoorten zijn er?

Voorbeeld van afbeelding
Museum glas vs gewoon glas.

Vroeger was er gewoon glas en ontspiegeld glas. Ontspiegeld werd bijvoorbeeld gebruikt voor foto’s en was iets duurder en voor alle andere toepassingen gebruikte men hoofdzakelijk gewoon glas. Tegenwoordig zijn er veel meer verschillende soorten glas. Welke glassoort een lijstenmakerij heeft is afhankelijk van leverancier en persoonlijke voorkeur. Wij hebben gewoon glas (budget inlijstingen en standaard inlijstingen), galerie glas (voor standaard inlijstingen tot conserverend en museaal inlijsten) en museum glas (voor alles met een hoge emotionele of economische waarde). De dikte van glas is doorgaans 2 millimeter en voor grote platen wordt wel gekozen voor 3 millimeter. Voor hele grote platen gebruiken wij ook wel plexiglas in verband met veiligheid.

Gewoon glas

Ook in gewoon glas zijn er ontwikkelingen geweest ten aanzien van vroeger. Momenteel gebruiken wij gewoon glas wat gezuiverd is. Wit glas dus. Je kunt dit zien aan de zijkant van een glasplaat. Gewoon glas wat niet gezuiverd is heeft een groene kleur. Al is het minimaal, je ziet dat het niet gezuiverde glas iets met de kleuren van een kunstwerk doet. De kunstenaar is heel secuur geweest met de gebruikte kleuren, dus is het zonde om daar groenig glas op te leggen. Het glas is qua inkoop voor ons wat duurder dan het “groene” glas, maar wij hebben de prijs voor onze klanten hetzelfde gelaten. Het gewone glas is 45% uv-werend.

Galerie glas

Ons galerie glas is een ideale keuze als museum glas te duur is. Het is wit glas wat aan één zijde licht geëtst is. Hiermee haalt het galerie glas een groot deel weg van eventuele spiegelingen. Ten opzichte van het beschermen van eventuele kunstwerken is het minder dan museumglas. Ook het galerie glas is 45% uv-werend.

Museum glas

De glassoort welke het beste je kunstwerk beschermt is museum glas. Het glas is tweezijdig gecoat en heeft een uv-werendheid van 70%. Dit glas is ook beschikbaar in 92% en 99% uv-werendheid. Wel met een meerprijs. Het glas is zodanig gemaakt dat het vaak amper zichtbaar is voor een eventuele passe-partout en het kunstwerk volledig tot zijn recht laat komen. Deze glassoort noemt men ook wel artglas, clarity, of truVue. Afhankelijk van de leverancier heeft dit glas een blauwe of groene glans. Het glas is wel duurder dan de andere soorten. Wij gebruiken glas met een blauwe glans. Dit laat de kleur wit beter tot zijn recht komen en weerspiegelt geen planten. Andere merken gebruiken een groene gloed en laten alles wat groen is duidelijk zien in de weerspiegeling. Zoals planten en een achtertuin natuurlijk.